Vliegtuig Homepage - Antonov An-124 Ruslan

Home           Nieuwsfoto's    

 

Antonov An-124 'Ruslan'

Antonov An-124 ADBDe Antonov An-124 'Ruslan' is een groot vrachtvliegtuig dat wordt ingezet voor het vervoer van zware en volumineuze ladingen. De An-124 was enige tijd het grootste operationele verkeersvliegtuig ter wereld.De An-124 is ontworpen door de Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov, die geldt als specialist op het gebied van het ontwikkelen van zeer grote vliegtuigen. De An-124 was oorspronkelijk bedoeld als strategisch transportvliegtuig en als Sovjet-tegenhanger van de Amerikaanse Lockheed C-5A Galaxy, het grootste transportvliegtuig van de Amerikaanse strijdkrachten. De An-124 wordt echter ook gebruikt voor civiel vrachtvervoer.

Uiterlijk lijkt de viermotorige An-124 sterk op de Galaxy en de afmetingen zijn vergelijkbaar. De An-124 kan echter 25 procent zwaardere ladingen vervoeren. Beide vliegtuigtypen worden ingezet voor het transport van onder meer raketten, tanks en andere zware uitrusting. In zijn civiele rol vervoert de An-124 van alles wat niet in andere vliegtuigtypen past, onder meer vliegtuigrompen, helikopters, locomotieven, industriële installaties en zware kranen tot aan zeejachten toe. Tot de komst van de An-225 gold de An-124 als het grootste en zwaarste verkeersvliegtuig ter wereld. Er is dan ook een groot aantal gewichtsrecords mee gebroken.

De Antonov An-124 maakte de eerste vlucht op 26 december 1982. De neus van het vliegtuig kan omhooggedraaid worden zodat vracht gemakkelijk via de voorkant kan worden geladen. Ook kan het vliegtuig 'knielen', wat inhoudt dat het door zijn neuswiel zakt om het in- en uitladen via de neus te vergemakkelijken. Dankzij het 24 wielen tellende onderstel kan de An-124 landen op onverharde banen.

Het toestel op de foto boven is van de eigen luchtvaartmaatschappij van het Antonov Design Bureau (ADB). De foto onder toont een An-124 van het Russische Polet Cargo Airlines.
Antonov An-124 Polet
Foto: Polet Cargo Airlines

Vervolg....
* Antonov An-124 * Vervolg *
* Antonov An-12 * Antonov An-24 * Antonov An-124 *
* Antonov An-225 * Antonov An-140 * Antonov An-148 *
= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's


AVIATION TOP 100 - www.avitop.com Avitop.com