Vliegtuig Homepage - Antonov An-225

Home           Nieuwsfoto's    

 

Antonov An-225 'Mriya'

Antonov An-225De Antonov An-225 'Mriya' (Droom) is het grootste operationele vliegtuig ter wereld. Het wordt gebruikt voor gespecialiseerd vervoer van grote en zware vrachtladingen, die in geen enkel ander vliegtuig passen.De Antonov An-225 is met zijn lengte van 84 meter, spanwijdte van bijna 89 meter en startgewicht van 600 ton een ware gigant. Het vliegtuig, waarvan slechts één voltooid exemplaar bestaat, is beduidend groter dan de Boeing 747 'Jumbo Jet' en ook groter en zwaarder dan de nieuwe Airbus A380 Megajet. Alleen de 'Spruce Goose' van miljonair Howard Hughes, een vliegboot die kort na de Tweede Wereldoorlog tijdens één enkele vlucht niet hoger kwam dan enkele meters boven het wateroppervlak, komt in de buurt van de afmetingen van de Antonov An-225. De spanwijdte van dit enorme watervliegtuig is groter dan die van de An-225, maar de romp aanzienlijk korter. Ook is de Spruce Goose, die nu een museumstuk is, minder zwaar.

De Antonov An-225 is ontwikkeld uit de ook al behoorlijk grote An-124 en maakte de eerste vlucht op 21 december 1988. De An-225 werd speciaal ontwikkeld voor het vervoer van de Russische space shuttle Buran. De shuttle werd op de rug van het vliegtuig geplaatst voor het overvliegen naar de lanceerplaats, zoals NASA in de Verenigde Staten space shuttles vervoert naar Cape Canaveral op de rug van een Boeing 747.

Behalve een langere romp heeft de Mriya vergeleken met de An-124 een grotere vleugelspanwijdte en zes motoren onder de vleugel in plaats van vier. Het toestel heeft verder twee kielvlakken die aan de tips van het horizontale staartvlak zijn bevestigd. Het aantal wielen van het hoofdonderstel is opgevoerd van vijf paar aan weerszijden van de romp tot zeven paar. Het enorme vrachtruim is 43 meter lang, 6,4 meter breed en 4,4 meter hoog. Net als de An-124 kan de Mriya 'knielen' om het laden door de opklapbare neus te vergemakkelijken. De vrachtdeur zoals de An-124 die achterin de romp heeft, is echter bij de An-225 vervallen.

Antonov An-225 Mriya

Vervolg....
* Antonov An-225 * Vervolg *
* Antonov An-12 * Antonov An-24 * Antonov An-124 *
* Antonov An-225 * Antonov An-140 * Antonov An-148 *
= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's


AVIATION TOP 100 - www.avitop.com Avitop.com