Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Bombardier CRJ

Bombardier CRJ100 Lufthansa RegionalDe Canadair Regional Jet (CRJ), nu Bombardier Regional Jet, is een klein model straalverkeersvliegtuig voor korte afstanden. De basisversie biedt plaats aan ongeveer vijftig passagiers.De Regional Jet is in korte tijd zeer populair geworden bij regionale luchtvaartmaatschappijen, vooral in de Verenigde Staten. Samen met de Embraer ERJ-145 heeft de CRJ turboprop-vliegtuigen op regionale routes voor een groot deel verdrongen, al is er sinds 2005 een opleving gaande van de langzamere, maar brandstofzuiniger turboprop. Daarnaast maakte de Regional Jet vluchten mogelijk over langere afstanden die met turboprop-toestellen langer duren.

Regionale maatschappijen vliegen de CRJ vaak in opdracht van grote maatschappijen voor het aan- en afvoeren van passagiers naar hun knooppunten (hubs) vanaf luchthavens met onvoldoende aanbod van passagiers voor toestellen als de Boeing 737. Maar ook maakt de CRJ directe vluchten mogelijk tussen bestemmingen met een beperkt passagiesaanbod die anders alleen met overstappen op hubs bediend kunnen worden.

Canadair, dat in 1986 onderdeel werd van het industriële conglomeraat Bombardier, ontwikkelde de Regional Jet uit de Challenger zakenjet. Het belangrijkste uiterlijke verschilpunt werd de langere romp. Verder kreeg de CRJ een nieuwe vleugel, geoptimaliseerd voor het gebruik als verkeersvliegtuig, een krachtiger versie van de CF34 motor, een digitale cockpit, een nieuw onderstel en meer ruimte voor brandstof. De vleugeltips werden voorzien van winglets.

De Regional Jet vloog voor het eerst op 10 mei 1991. Lufthansa Cityline nam in oktober 1992 als eerste de CRJ in gebruik.

Op de foto boven is een CRJ200LR te zien van Lufthansa Cityline. De foto onder toont een toestel van hetzelfde model in de kleuren van Adria Airways uit Slovenië.
Bombardier Regional Jet - Adria Airways

Vervolg....
* Bombardier CRJ * Vervolg * Foto Galerij *
* Dash 8 / Q Series * Bombardier CRJ * Bombardier CSeries *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's