Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Fairchild Swearingen Metro

Fairchild Metro LynxDe Fairchild Metro is een klein tweemotorig turboprop verkeersvliegtuig voor korte afstanden en telt maximaal 19 zitplaatsen.De geschiedenis van de Metro voert terug tot het Swearingen Merlin I zakenvliegtuig, waaruit Swaeringen later de met turboprops uitgeruste Merlin II en Merlin III ontwikkelde. Deze modellen vormden het uitgangspunt voor de Metro, waarvan de ontwikkeling eind jaren zestig begon. De eerste vlucht van de SA-226TC Metro vond plaats op 26 augustus 1969. Kenmerken zijn een smalle romp waarin twee passagiers naast elkaar kunnen zitten met een gangpad tussen hen in (1+1), een drukcabine, twee TPE331 turboprop motoren van Garrett AiResearch (thans Honeywell), een onderaan de romp bevestigde vleugel en een horizontaal staartvlak in het midden van de staart.

Het ontbrak Swearingen Aircraft echter aan de middelen om de Metro in productie te nemen. Dat kon pas na de overname van het bedrijf door Fairchild Industries eind 1971. Daardoor duurde het tot 1973 tot de eerste Metro I in gebruik kwam als verkeersvliegtuig.

De Metro I werd in 1975 gevolgd door de verbeterde Metro II, die onder meer voorzien is van een stillere cabine. In 1981 kwam de weer verder verbeterde SA-227AC Metro III, met hoger startgewicht, efficiëntere motoren (Pratt & Whitney Canada PT6As) en extra vleugelspanwijdte. Een vrachtversie kreeg de naam Expediter.

Nog weer verder ontwikkeld is de SA-227CC Metro 23 (gecertificeerd volgens de luchtwaardigheidsregels van FAR Part 23). Deze variant heeft een nog weer hoger startgewicht en verbeterde systemen. De militaire variant wordt aangeduid als C-26. De Metro 23 EF heeft een 'bult' onder de romp voor het meevoeren van extra bagage.

De foto boven toont een SA-227AC Metro III van de Amerikaanse maatschappij Lynx Air International in de landing bij Miami. Op de foto onder staat eenzelfde toestel van PenAir (Peninsula Airways) uit Alaska.
Metro Penair

Vervolg....
* Fairchild Metro II * Vervolg * Foto Galerij *
= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's