Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Ilyushin Il-76

Ilyushin Il-76 AeroflotDe Ilyushin Il-76 is een fors viermotorig vrachtvliegtuig met een nuttige lading van ongeveer 40 ton. Het vliegtuigtype werd oorspronkelijk ontworpen voor militaire doeleinden, maar is ook op grote schaal in gebruik als civiel transportvliegtuig.De Il-76 is qua capaciteit vergelijkbaar met de eveneens viermotorige Lockheed C-141 Starlifter van de Amerikaanse luchtmacht, maar heeft een aanzienlijk dikkere romp. Bij het ontwerp is uitgegaan van het vervoer van militaire voertuigen en verder is getracht het vliegtuig op zoveel mogelijk vliegvelden te kunnen laten landen en starten. Daarom is veel aandacht besteed aan goede vliegeigenschappen bij lage snelheden en het op de grond zodanig verdelen van het gewicht dat van onverharde banen gebruik gemaakt kan worden. De vleugel is voorzien van een uitgebreid kleppensysteem ter verhoging van de draagkracht bij lage snelheden en het onderstel verdeelt het gewicht over maar liefst twintig banden, waarvan de luchtdruk tijdens de vlucht regelbaar is. Voor onverharde banden wordt de druk verlaagd.

De Il-76 beschikt over een grote vrachtdeur onder de staart, waardoor het vlieguig gemakkelijk kan worden geladen. Een interne laadkraan helpt de Il-76 zo onafhankelijk mogelijk te maken van gronduitrusting, die op velden met onverharde banen vaak niet of beperkt aanwezig is. De Il-76 is bovendien voorzien eigen generatoren om op eigen kracht de motoren te kunnen starten.

De Ilyushin Il-76 vloog voor het eerst op 25 maart 1971 en enkele maanden later was een toestel voor het eerst te zien in het Westen tijdens de Parijse Luchtvaartsalon. Halverwege de jaren zeventig kwamen de eerste toestellen bij de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot in dienst.

De foto boven toont een toestel zoals het in dienst was bij Aeroflot. Op de foto onder is een Il-76 te zien van Sayakhat Airlines uit Kazachstan.
Ilyushin Il-76 Sayakhat
Foto: Sayakhat Airlines

Vervolg....

* Ilyushin Il-76 * Vervolg *
* Ilyushin Il-62 * Ilyushin Il-76 * Ilyushin Il-86 * Ilyushin Il-96 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's