Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

BAe Jetstream 31 / Jetstream 41

Jetstream J31 US Airways Express


De Jetstream 31 en de verlengde versie Jetstream 41 zijn kleine tweemotorige turboprop verkeersvliegtuigen voor korte afstanden en tellen respectievelijk 19 en 30 zitplaatsen.De British Aerospace Jetstream 31 heeft een lange geschiedenis. De oorspronkelijke Jetstream 1 werd al in de jaren zestig ontworpen door Handley Page als HP-137 en deze vloog voor het eerst op 18 augustus 1967. Handley Page kampte echter met technische problemen als te hoge gewichten en te grote luchtweerstand, wat leidde tot uitstel van de afleveringen aan de eerste klanten. De fabrikant trachtte de problemen op te lossen met de verbeterde Jetstream 2, maar raakte in financiële problemen. Een faillissement maakte een voorlopig einde aan het Jetstream-project.

De bedrijven Terravia en Scottish Aviation vormden in 1970 Jetstream Aircraft om het vliegtuig nieuw leven in te blazen. Scottish Aviation werd al spoedig verantwoordelijk voor het hele project en leverde een aantal Jetstream T1 en T2 trainers aan de Britse strijdkrachten. In 1978 werd Scottish Aviaion onderdeel van British Aerospace, waarna de ontwikkeling begon van de Jetstream 31, waarvoor BAe een grote markt voorzag met het oog op de deregulering van het Amerikaanse luchtverkeer. De oorspronkelijke Astazou turborprops werden vervangen door Garrett AiResearch TPE331's. Het toestel dat op 28 maart 1980 de eerste vlucht maakte was nog een omgebouwde HP-137. Het eerste productietoestel vloog in maart 1982 en de aflevering begon in december 1982 aan de Duitse maatschappij Contact Air.

De Jetstream 31 heeft een ronde romp met drukcabine. Passagiers zitten in rijen van drie naast elkaar en een gangpad tussen hen in (2+1). De J31 is een laagdekker, waarbij de vleugel onderaan de romp is bevestigd. Een vervelend aspect is dat de vleugelligger over de cabinevloer heenloopt en daar een hinderlijk obstakel vormt voor passagiers en cabine-personeel. Het horizontale staartvlak is halverwege de staart aangebracht. Kenmerkend is de opvallend lange neus.

Een verdere ontwikkeling is de Super 31, die in 1988 beschikbaar kwam en ook wel als Jetstream 32 wordt aangeduid. Deze versie is voorzien van verbeterde motoren, heeft een hoger startgewicht en levert betere prestaties. De Jetstream 32EP (enhanced performance) heeft krachtiger motoren voor gebruik op warme en hooggelegen luchthavens.

De Jetstream werd eind jaren tachtig en in de jaren negentig in flinke aantallen gebruikt door Amerikaanse regionale luchtvaartmaatschappijen. Bovenstaande foto laat een Jetstream 31 zien die rond 1990 bij US Airways Express vloog. De foto onder toont een Jetstream 31 van het Britse Eastern Airways.
J31 Eastern Airways

Vervolg....
* Jetstream 31 / 41 * Vervolg * Foto Galerij *
* BAe Jetstream 31 / 41 * BAe 146 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's