Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

McDonnell Douglas MD-11

MD-11 FedExDe McDonnell-Douglas (Boeing) MD-11 is een widebody verkeersvliegtuig voor lange afstanden en biedt plaats aan 300 tot 400 passagiers. De MD-11 is in feite een verlengde en sterk verbeterde uitvoering van de DC-10.McDonnell Douglas heeft vanaf het begin van het DC-10 project rekening gehouden met de ontwikkeling van langere versies. Het onderstel was bijvoorbeeld zodanig ontworpen dat daaraan bij verlenging van de romp geen aanpassingen nodig waren om te voorkomen dat de staart bij start of landing over de baan schuurt. Toch kwam er twintig jaar lang niets terecht van plannen voor langere DC-10 versies.

De MD-11 was de eerste van een tweede generatie widebody lange-afstandsvliegtuigen, waartoe ook de concurrerende Airbus A340, Boeing 777 en Boeing 747-400 behoren. De MD-11 heeft een 5,71 meter langere romp vergeleken met de DC-10, verbeterde motoren, winglets, een aangepaste staart, een digitale tweemanscockpit en een vernieuwd cabine-interieur. Het horizontale staartvlak is enigszins verkleind en ook werden er brandstoftanks in aangebracht ter vergroting van het vliegbereik. De MD-11 maakte de eerste vlucht op 10 januari 1990 en de eerste gebruiker werd Finnair.

Na de overname van McDonnell Douglas door Boeing in november 1997 was het de bedoeling de MD-11 te blijven bouwen als vrachtvliegtuig. Echter, half 1998 besloot Boeing alsnog de productie te beëindigen. De laatste MD-11 die van de assemblagelijn kwam, ging begin 2001 als vrachtvliegtuig naar Lufthansa. Er zijn tweehonderd toestellen gebouwd. Daarmee is de MD-11 niet echt een succes geworden, al is het type wel redelijk populair voor vrachtvervoer. Veel passagierstoestellen zijn inmiddels omgebouwd tot vrachtvliegtuig.

In Nederland is de MD-11 in gebruik bij de KLM en Martinair. De KLM (foto onder) heeft tien toestellen in gebruik en behoort tot de weinige maatschappijen die er nog steeds passagiers mee vervoeren. Martinair heeft zeven MD-11s in de vloot die nog uitsluitend voor vrachtvervoer worden ingezet. De foto bovenaan deze pagina toont een vrachttoestel van de Amerikaanse pakjesvervoerder Federal Express (FedEx).
MD-11 KLM

Vervolg....
* MDD MD-11 * Vervolg * Foto Galerij *
* Douglas DC-8 * Douglas DC-9 * MDD MD-80 * MDD MD-87 *
* MDD MD-90 * MDD DC-10 * MDD MD-11 *
= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's