Vliegtuig Homepage - Fokker 100

Home           Nieuwsfoto's    

 

Schiphol

Schiphol

Schiphol, de nationale luchthaven, is het hart van de Nederlandse luchtvaart. De luchthaven behoort tot de drukste luchthavens in Europa. Schiphol ligt in de noordoosthoek van de Haarlemmermeerpolder, die vroeger het Haarlemmermeer was. In een klein hoekje van de polder is het in 1916 allemaal begonnen, als militair vliegveldje. Op 17 mei 1920 maakt de KLM de eerste passagiersvlucht naar Schiphol, vanaf Londen.

Tegenwoordig is Schiphol de thuisbasis van de de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM, Martinair, Transavia, Corendon Dutch Airlines en ArkeFly. Verder zijn er ruim honderd buitenlandse lijndienstmaatschappijen op de luchthaven actief. In 2011 verwerkte Schiphol 420.245 starts en landingen, en 49,8 miljoen passagiers. Er zijn vijf lange startbanen plus een oude, korte baan op Schiphol-Oost.

Schiphol fungeert vooral als overstapluchthaven voor de KLM (tegenwoordig Air France- KLM) en haar partners, waaronder Delta (voorheen Northwest Airlines). Passagiers vliegen vanaf een luchthaven ergens in Europa naar Amsterdam en stappen hier over voor een vlucht naar bijvoorbeeld New York, Singapore of Johannesburg. De nationale luchthaven is ook belangrijk voor vracht. In 2010 werd er ruim 1,5 miljoen ton vracht afgehandeld.

Na Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle, Frankfurt en Madrid Barajas is Schiphol wat passagiersvervoer betreft de vijfde luchthaven in Europa. Voor luchtvracht staat Schiphol in Europa op de derde plaats na Frankfurt en Parijs Charles de Gaulle. Wat betreft het aantal starts en landingen is Schiphol nummer vier, na Parijs Charles de Gaulle, Frankfurt en London Heathrow. Vanaf Schiphol zijn ruim 300 bestemmingen rechtstreeks bereikbaar, waarvan iets meer dan de helft binnen Europa.

Naar de vliegtuigen!


= Home =


© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's