Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Sukhoi SuperJet 100

Sukhoi SuperJet 100
Foto: SuperJet InternationalDe Sukhoi SuperJet 100 (SSJ) is een regionaal verkeersvliegtuig van Russische makelij, waarmee de fabrikant niet alleen een rol wil spelen in Rusland, maar ook op de wereldmarkt. Het vliegtuig is bedoeld voor 75 tot 95 passagiers.De Sukhoi Superjet 100 is het eerste in Rusland gebouwde verkeersvliegtuig dat vanaf het begin ontworpen is om aan de Westerse luchtwaardigheids- en geluidseisen te voldoen. Het vliegtuig werd aanvankelijk aangeduid als RRJ (Russian Regional Jet), later veranderde dat in Sukhoi SuperJet (SSJ). Binnen Rusland zelf geldt het vliegtuigtype als opvolger van de Tupolev Tu-134 en de Yakovlev Yak-42.

Er zijn twee versies gepland: de SuperJet 100-75 met 75-78 stoelen en de SuperJet 100-95, een variant met maximaal 98 stoelen. De Superjet valt daarmee in dezelfde categorie als de Embraer E-Jets en de Bombardier CRJ. De eerste vliegende versie is de SuperJet 100-95. Er staan van beide modellen ook versies op stapel met een vergroot vliegbereik. De Russen hopen vooral te concurreren met een lage aanschafprijs en lage operationele kosten.

Om de kansen op de internationale markt te verhogen, werken de Russen samen met tal van buitenlandse bedrijven. Zo is de SaM146 turbofan motor ontwikkeld door PowerJet, een samenwerkingsverband van de Franse vliegtuigmotorenbouwer Snecma en het Russische NPO Saturn. SuperJet International is een samenwerkingsverband van Sukhoi en het Italiaanse Alenia Aeronautica voor de marketing van het vliegtuig in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Japan en Oceanië.

Ook binnen de Russische luchtvaartindustrie wordt veel samengewerkt aan de totstandkoming van de SuperJet. Dat gebeurt binnen de United Aircraft Corporation, waarin naast Sukhoi ook andere vliegtuigbouwers als Tupolev, Ilyushin en Yakovlev vertegenwoordigd zijn. De assemblage van de SuperJet vindt plaats bij KnAAPO in Komsomolsk in Oost-Rusland. NAPO in Novosibirsk bouwt veel componenten.

De eerste vlucht had aanvankelijk moeten plaatsvinden in oktober 2006, maar uiteindelijk werd dat 19 mei 2008. In januari 2011 verkreeg Suchoi het Russische luchtwaardigheidscertificaat. De eerste aflevering vond plaats op 20 april 2011 aan Armavia uit Armenië (foto onder). Op 3 februari 2012 kreeg de Superjet het felbegeerde typecertificaat van de Europese luchtvaartautoriteit EASA.

Sukhoi SuperJet 100
Foto: SuperJet International

Vervolg...

* Sukhoi SuperJet * Vervolg *

= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's


AVIATION TOP 100 - www.avitop.com Avitop.com