Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Tupolev Tu-144

Tupolev Tu-144
Foto: Tupolev Design BureauDe Tupolev Tu-144 is een supersonisch verkeersvliegtuig en de Russische tegenhanger van de Concorde. Omdat de Tu-144 uiterlijk ook sterk lijkt op de Concorde, wordt het vliegtuig ook wel spottend 'Concordski' genoemd.Hoewel de Engelsen al in de loop van de jaren vijftig begonnen met de eerste aanzetten voor wat de Concorde zou worden en de Russen pas begin jaren zestig van start gingen, was de Tupolev Tu-144 toch eerder in de lucht: op 31 december 1968, ruim twee maanden eerder dan de Concorde.

Het was toch al steeds het doel van de Russen om de Brits-Franse Concorde te overtreffen. De Tu-144 was ook groter en iets sneller. De Tu-144 brak voor het eerst door de geluidsbarrière op 5 juni 1969 en op 26 mei 1970 vloog de Tu-144 voor het eerst sneller dan Mach 2, twee keer de snelheid van het geluid.

Het belangrijkste uiterlijke verschilpunt tussen de Tu-144 en de Concorde is de ophanging van de vier motoren, die bij de Tu-144 in paren dicht bij elkaar zijn geplaatst en bij de Concorde twee aan twee op grotere afstand onder de vleugel zijn bevestigd. Verder heeft de Tu-144 kleine hulpvleugeltjes achter de cockpit, die bij lage vliegsnelheden worden uitgeklapt.

De NAVO gaf de Tu-144 de codenaam 'Charger'. Het op de foto onder getoonde toestel draagt de kleuren van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Het vliegtuig staat, buiten dienst, samen met nog enkele toestellen, werkloos op de testbasis Zhukovski nabij Moskou.

Tupolev Tu-144 Aeroflot

* Tupolev Tu-144 * Vervolg *
* Tupolev Tu-134 * Tupolev Tu-144 * Tupolev Tu-154 * Tupolev Tu-204 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's