Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Yakovlev Yak-40

Yakovlev Yak-40 LietuvaDe Yakovlev Yak-40 is een klein verkeersvliegtuig voor korte afstanden. De Yak-40 kan maximaal 32 passagiers vervoeren.Toen er in het Westen nog nauwelijks werd nagedacht over het inzetten van straalvliegtuigen voor regionaal luchtverkeer, vloog in Rusland al de Yakovlev Yak-40, een klein driemotorig toestel dat zijn luchtdoop onderging op 21 oktober 1966. Aeroflot introduceerde het type in haar vloot in september 1968.

De Yak-40 is ontwikkeld als een vervanger voor onder andere de Lisunov Li-2, de Russische versie van de Douglas DC-3 Dakota. Met ruim duizend gebouwde exemplaren behoort de Yak-40 tot de meest succesvolle van de vele beoogde Dakota-vervangers uit de jaren vijftig en zestig. Het succes was het gevolg van het feit dat regionale diensten ongeveer de helft van het vervoer van Aeroflot opleverden, zodat de maatschappij veel van deze toestellen nodig had.

Opvallende kenmerken van de Yak-40 zijn de drie motoren, de rechte vleugel en de uitklapbare trap onder de staart. De drie motoren zorgen voor goede prestaties, ook na het uitvallen van één motor. De slanke, rechte vleugel met relatief grote spanwijdte vergemakkelijkt het vliegen bij lage snelheden. De benodigde baanlengte is beperkt en de Yak-40 kan goed starten en landen op onverharde banen en grasstrips. Dankzij de trap en een hulpmotor (APU) kan de Yak-40 eenvoudig worden afgehandeld op kleine velden met minimale gronduitrusting. De romp biedt plaats aan vier stoelen naast elkaar, twee-aan-twee met een gangpad ertussen.

Het toestel op de foto boven is van de Litouwse luchtvaartmaatschappij Lietuva. De foto onder toont een rijtje Yak-40's op de luchthaven Moskou Bykovo. Bij het achterste toestel is de neergelaten vliegtuigtrap onder de staart te zien.
Yakovlev Yak-40 Aeroflot

Vervolg....

* Yakovlev Yak-40 * Vervolg *
* Yakovlev Yak-40 * Yakovlev Yak-42 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's