Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Yakovlev Yak-42

Yakovlev Yak-42 Centre-AviaDe Yakovlev Yak-42 is een relatief klein verkeersvliegtuig voor korte afstanden en biedt plaats aan maximaal 120 passagiers.Het Russische ontwerpbureau Yakovlev ontwikkelde in de jaren zeventig van de vorige eeuw de Yak-42 als een vervanger voor de Tupolev Tu-134 en de Ilyushin Il-18 turboprop. De Yak-42 kenmerkt zich door drie motoren die achteraan de romp zijn geplaatst, op dezelfde manier als bij de Boeing 727.

De eerste vlucht vond plaats op 7 maart 1975 en pas vijf jaar later introduceerde Aeroflot het type op haar lijndiensten. Een reden dat dit zo lang duurde was onder andere dat Yakovlev in de testfase verschillende vleugelconfiguraties uitprobeerde. De drie prototypes kregen ieder een andere vleugel en dat leverde een sterker gepijlde vleugel op dan bij het oorspronkelijke ontwerp.

In de loop van het testprogramma verving Yakovlev bovendien het onderstel. De prototypes hadden aan iedere poot van het hoofdonderstel elk twee wielen; bij de productietoestellen werden dat er per wielpoot vier. Daarmee werd het vliegtuig beter geschikt voor vliegvelden met onverharde banen. De Yak-42 heeft verder een integrale vliegtuigtrap onder de staart om de afhandeling op luchthavens met een beperkte gronduitrusting te vergemakkelijken.

In 1982 werden alle Yak-42's aan de grond gehouden nadat bij een toestel een vijzel voor de bediening van het horizontale staartvlak het begaf wegens metaalmoeheid. Het duurde vervolgens tot oktober 1984 tot de Yak-42's weer mochten vliegen.

Op de foto boven is een Yakovlev Yak-42 te zien van de Russische maatschappij Centre-Avia. De foto onder toont een toestel van het eveneens Russische Kuban Airlines.
Yakovlev Yak-42 Kuban Airlines

Vervolg....

* Yakovlev Yak-42 * Vervolg * Foto Galerij *
* Yakovlev Yak-40 * Yakovlev Yak-42 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's