Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Embraer EMB-120 Brasilia

Embraer EMB-120 Brasilia GulfstreamDe Embraer EMB-120 Brasilia is een regionaal turboprop verkeersvliegtuig met circa 30 stoelen. Een kenmerk is de voor een turboprop relatief hoge snelheid.De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer (Embresa Brasileira de Aeronautica S.A.) zocht na het succes van zijn eerste verkeersvlieguig, de 19-zits EMB-110 Bandeirante, een grotere opvolger. Dat werd de EMB-120 Brasilia, waarvoor de ontwerpstudies startten aan het eind van de jaren zeventig. Aanvankelijk wilde Embraer de EMB-121 Xingu verlengen tot een 25 stoelen tellend verkeersvliegtuig, maar de Brasilia werd uiteindelijk toch een compleet nieuw ontwerp.

De Brasilia is voorzien van twee Pratt & Whitney PW115 turboprop motoren en heeft, in tegenstelling tot de Bandeirante, een drukcabine. Daardoor kan de Brasilia sneller en hoger vliegen. Andere kenmerken zijn een laag geplaatste vleugel en een T-staart. De ronde romp biedt ruimte aan rijen van drie stoelen naast elkaar en een gangpad (2+1).

De eerste vlucht vond plaats op 27 juli 1983 en in oktober 1985 kwam de eerste Brasilia in dienst bij de Amerikaanse regionale luchtvaartmaatschappij Atlantic Southeast Airlines. Embraer ontwikkelde na de standaard EMB-120 diverse uitvoeringen, waaronder de EMB-120RT (Reduced take-off weight) met een verlaagd startgewicht en de EMB-120ER (Extended Range) met extra vliegbereik. Ook kwamen er versies als vrachtvliegtuig, als combi met een half-om-half passagiers-vrachtinterieur en als convertible met een interieur dat eenvoudig kan worden omgebouwd van vracht- naar passagiersconfiguratie en omgekeerd. Varianten voor vluchten vanaf hooggelegen en zeer warme luchthavens kregen krachtiger PW118A turboprops.

Vanaf 1993 bood Embraer de EMB-120ER Advanced aan met een groot aantal verbeteringen, zoals een gemoderniseerde cockpit, aërodynamische verfijningen en een vernieuwd interieur. Deze variant werd vanaf 1994 het standaardmodel. Embraer ontwikkelde ook enkele militaire versies.

De foto boven toont een toestel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Gulfstream International Airlines uit Florida. Op de foto onder is een voormalig passagierstoestel te zien dat nu vliegt in vrachtuitvoering voor Everts Air Cargo in Alaska.
Embraer EMB-120 Everts Air Cargo

Vervolg....
* EMB-120 Brasilia * Vervolg * Foto Galerij *
* EMB-120 Brasilia * ERJ-145/135/140 * Embraer 170/175 * Embraer 190/195 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's