Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

Fokker 50

Fokker 50 CityJetDe Fokker 50 is een tweemotorig turboprop verkeersvliegtuig voor korte afstanden en voorzien van ongeveer vijftig zitplaatsen. Het is de opvolger van de succesvolle F27 Friendship en is daarvan in wezen een ingrijpend gemoderniseerde variant.De historie van de Fokker 50 begint eigenlijk met die van de Fokker F27 Friendship. Daarmee wilde Fokker na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe plek op de wereldmarkt veroveren als bouwer van verkeersvliegtuigen. De F27 vloog voor het eerst op 24 november 1955. Belangrijke vernieuwingen waren onder meer de grootschalige toepassing van lijmverbindingen in plaats van klinknagels, de toepassing van turboprop motoren in plaats van zuigermotoren en het gebruik van een pneumatisch in plaats van hydraulisch systeem voor onder meer de bediening van het onderstel. De Friendship geldt als een vervanger van de Douglas DC-3 Dakota en behoort met 793 verkochte toestellen tot de meest succesvolle. Van die 793 toestellen werden er 206 in licentie gebouwd bij Fairchild in de Verenigde Staten.

Begin jaren tachtig raakte de F27 verouderd en daarom besloot Fokker tot een ingrijpende modernisering. Hieruit ontstond de Fokker 50. Deze kreeg modernere motoren in de vorm van de Pratt & Whitney Canada PW125 in plaats van de Rolls-Royce Dart van de F27. Verder bouwde Fokker een digitale cockpit in en kreeg de nieuwe telg een verbeterd en stiller interieur. De propeller is bij de Fokker 50 zesbladig in plaats van vierbladig. Een ander uiterlijk verschilpunt vormen de ramen: meer vensters maar kleiner. Een aërodynamische verbetering was de introductie van 'Foklets', een klein model 'winglets' aan de vleugeltips.

De Fokker 50 vloog voor het eerst op 28 december 1985. Om het ontwikkelprogramma kort te houden, hadden de eerste twee prototypes nog F27-rompen met grote ramen. In augustus 1987 nam Lufthansa Cityline de eerste Fokker 50 in gebruik. In 1990 startte Fokker de ontwikkeling van een versie voor vluchten vanaf warme en hooggelegen vliegvelden, waar de lucht ijl is. Er zijn 205 Fokker 50's gebouwd. Na het faillissement van Fokker werd het laatste toestel in 1997 afgeleverd aan Ethiopian Airlines.

De foto boven toont een Fokker 50 van CityJet, voorheen VLM (Vlaamse Luchtvaart Maatschappij). Op de foto onder is een toestel te zien van de Zweedse luchtvaartmaatschappij Skyways.
Fokker 50 Skyways

Vervolg....
* Fokker 50 * Vervolg * Foto Galerij *
* Fokker 50 * Fokker 70 * Fokker 100 *= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's