Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 

McDonnell Douglas DC-10

DC-10 DAS Air Cargo



De McDonnell Douglas (thans Boeing) DC-10 is een driemotorig widebody (breedromp) verkeersvliegtuig voor middellange en lange afstanden en biedt plaats aan 250 tot 380 passagiers.



Kort na de overname van Douglas door McDonnell in 1967 startte het gefuseerde bedrijf de ontwikkeling van een breedromp verkeersvliegtuig op basis van specificaties van American Airlines. De luchtvaartmaatschappij wilde een vliegtuig met een groot aantal stoelen, maar niet zoveel als in de Boeing 747. Douglas had eerder wel gekeken naar mogelijkheden voor vliegtuigen ter grootte van de 747 en groter, maar was tot de conclusie gekomen dat de markt daar nog niet rijp voor was. Daarom zette McDonnell Douglas in op het vervullen van de wensen van American.

De DC-10 werd ontwikkeld in dezelfde periode dat Lockheed aan de concurrerende TriStar werkte. De twee fabrikanten raakten dan ook verwikkeld in een ongekend felle concurrentiestrijd. Beide typen zijn niet alleen even groot en tellen beide drie motoren, ze lijken uiterlijk ook sterk op elkaar. Het belangrijkste uiterlijke verschilpunt is de plaatsing van de staartmotoren. Bij de DC-10 is de motor in de staart hoger geplaatst en deze heeft een rechte luchtinlaat. Bij de TriStar zit de motor lager en loopt de luchttoevoer via een S-vormig kanaal. De DC-10 vloog van de twee als eerste en wel op 29 augustus 1970. Een jaar later introduceerde American Airlines de DC-10 in haar vloot.

De DC-10 had in de eerste jaren een slechte pers vanwege een aantal catastrofale ongelukken. De crash van een DC-10 van THY Turkish Airlines in 1974 bracht aan het licht dat het sluitingsmechanisme van de deuren van de bagageruimen niet deugde. In 1979 verongelukte een DC-10 van American Airlines nadat er een motor van het toestel afviel. Dit ongeval leidde zelfs tot een tijdelijk vliegverbod, al bleek de oorzaak uiteindelijk geen ontwerpfout, maar het volgen van verkeerde onderhoudsprocedures bij American.

Op Schiphol is de DC-10 jarenlang veelvuldig te zien geweest, maar thans is het nog slechts een incidentele verschijning. Maatschappijen die tot eind 2006 nog regelmatig met het type naar Schiphol kwamen, waren het Amerikaanse Northwest Airlines (foto onder) en de Brits/Congolese vrachtmaatschappij DAS Air Cargo (foto boven).
DC-10 Northwest Airlines

Vervolg...

* McDonnell Douglas DC-10 * Vervolg * Foto Galerij *
* Douglas DC-8 * Douglas DC-9 * MDD MD-80 * MDD MD-87 *
* MDD MD-90 * MDD DC-10 * MDD MD-11 *




= Home =



© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's