Vliegtuig Homepage

Home           Nieuwsfoto's    

 


Douglas DC-9

Douglas DC-9 Northwest AirlinesDe Douglas DC-9 is een relatief klein straalverkeersvliegtuig voor korte afstanden dat Douglas in de loop van de jaren zestig ontwikkelde. Van de DC-9 kwamen door de jaren heen steeds langere versies in gebruik.Na de DC-8 voor lange afstanden ontwikkelde Douglas in de loop van de jaren zestig een straalvliegtuig voor korte afstanden, aangeduid als DC-9. Deze kreeg twee motoren achteraan de romp en een zogeheten T-staart, waarbij het horizontale staartvlak hoog aan de staart is bevestigd. De romp biedt plaats aan vijf stoelen naast elkaar en een gangpad (2+3). De eerste vlucht vond plaats op 25 februari 1965 en aan het eind van datzelfde jaar nam Delta Air Lines het eerste toestel in ontvangst.

Van de Douglas DC-9 zijn diverse varianten ontwikkeld. De uitvoeringen met de kortste romp zijn de DC-9-10, de DC-9-15 en de DC-9-20. Deze eerste versies bieden plaats aan 70 tot 90 passagiers. De DC-9-15 kreeg meer brandstofcapaciteit en hogere gewichten voor een groter vliegbereik. Bij de DC-9-20, die speciaal ontwikkeld werd voor SAS Scandinavian Airlines, paste Douglas de grotere spanwijdte en de krachtiger motoren toe van de DC-9-30.

De langere DC-9-30 biedt plaats aan circa honderd passagiers. Van deze versie bouwde Douglas onder andere een zogeheten Rapid Change uitvoering, de DC-9-30RC, waarvan het interieur snel kan worden omgebouwd. Zo kunnen deze vliegtuigen overdag worden ingezet voor passagiersvluchten en 's nachts voor het vervoer van vracht of post. Een aantal KLM-toestellen was van deze variant.

De DC-9-40, speciaal ontwikkeld voor SAS, is 1,88 meter langer dan de DC-9-30 en biedt ruimte aan maximaal 125 stoelen. In de nog weer 2,44 meter langere DC-9-50 passen 139 stoelen. Nog langere DC-9 versies zijn apart beschreven als McDonnell Douglas MD-80.

Op de foto boven is een DC-9-30 te zien van de nog altijd grootste gebruiker van de DC-9, het Amerikaanse Northwest Airlines. De meeste Northwest-toestellen zijn al meer dan dertig jaar oud. De foto onder toont een DC-9-15 van Aero California uit Mexico.
Douglas DC-9 Aero California

Vervolg...

* Douglas DC-9 * Vervolg * Foto Galerij *
* Douglas DC-8 * Douglas DC-9 * MDD MD-80 * MDD MD-87 *
* MDD MD-90 * MDD DC-10 * MDD MD-11 *
= Home =© Tekst en foto's © Copyright: De Vliegtuig Homepage ©
© Overname zonder toestemming verboden ©

De
Vliegtuig Homepage

Alles over moderne verkeersvliegtuigen


Nieuwsfoto's